Tossa dóna a Cultura la llicència d'obres per restaurar la muralla de la Vila Vella

La Junta de Govern aprova concedir els permisos a la Generalitat i ara l'inici de les actuacions depèn del departament

Secció: REGIONAL LA SELVA, Edició: GENERAL, Pàgina: G019, Publicat: 29/04/2014, Mitjà: Diari de Girona.

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Tossa de Mar va aprovar dijous de la setmana passada concedir la llicència d'Obres a la Generalitat de Catalunya que permetran restaurar la muralla i les torres de la Vila Vella. En un principi estava previst que les actuacions s'iniciessin després de l'estiu passat però la data és ara a l'aire a l'espera dels terminis del Departament de Cultura, que ja va presentar el projecte definitiu.

La restauració de la muralla i torres de Vila Vella és una de les icones del poble i per extensió de la Costa Brava i està protegida com a Bè Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric.

Les obres fa anys que s'arrosseguen i ha anat patint retards per problemes pressupostaris. En tot cas, la Generalitat ha anat reconeixent que la muralla pateix una manca de manteniment i d'estabilitat d'alguns trams i es va comprometre, ja des del 2011, a accelerar-ne la restauració i a redactar el projecte.

Ara farà un any, l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, van signar el conveni per posar en marxa les obres. En un principi, seran executades per l'Institut Català del Sòl (Incasòl) en aplicació de l'1% cultural, tindran un cost de 120.000 euros i consistiran en la restauració del tram exterior de la muralla encarat a la platja gran, concretament des d'una de les torres situades a l'extrem nord-est fins a la torre d'en Joanàs. El cost de les obres es repartirà entre l'Incasòl i l'Ajuntament de Tossa, finançant 60.000 euros cada una de les parts. El consistori, ja va modificar l'any passat una partida i es va anunciar que s'iniciarien els treballs després de l'estiu amb una duració de les obres de dos mesos.

Tot i això, es van retardar però no per això es va deixar de banda. De fet, la Generalitat ha intoduït modificacions al projecte i ha afegit algunes de les actuacions. Finalment, fa unes setmanes van presentar a l'Ajuntament el projecte definitiu i, a partir d'aquí, corresponia al consistori concedir la llicència d'obres a la Generalitat. Això es va produir dijous de la setmana passada en el transcurs de la Junta de Govern Local. D'aquesta manera, l'Ajuntament compleix la seva part a l'espera ara dels terinis i pressupost del govern.

Els treballs consistiran en la rehabilitació de parts de la muralla i de les torres de la Vila Vella i també s'intervindrà de forma puntual en la Torre Codolar i la Torre de les Hores i es complementarà, dins les modificacions que s'han presentat, amb la barana existent.

L'objectiu de les diferents actuacions és garantir la seguretat del monument així com millorar-ne les condicions d'ús. De fet, està protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric.

TOSSA DE MAR | DAVID JIMÉNEZ

La Generalitat ja ha presentat el projecte final de les obres a l'Ajuntament i ara dependrà del calendari del Departament El cost serà de 120.000 euros a parts iguals entre l'Incasòl (que executarà les obres) i el mateix Ajuntament de Tossa.