Barcelona posa fre a la proliferació de pisos turístics

Fre als apartaments als barris més turístics:

Toquen el timbre a altes hores de la nit; vòmits a les escales; música que no para de sonar; l'ascensor contínuament amunt i avall... Aquesta és la situació en què es troben molts veïns de Barcelona que conviuen amb un apartament turístic a la seva comunitat. L'Ajuntament, després de les reiterades queixes d'entitats veïnals i també del Gremi d'Hotels, finalment ha decidit intentar frenar aquest fenomen que ha crescut els darrers anys a causa de l'increment de turistes que viu la ciutat. Un nou pacte entre CiU i PP, que aprovarà avui la comissió de govern, paralitzarà durant sis mesos la concessió de noves llicències d'aquests allotjaments turístics per redactar un pla especial que reguli l'activitat.

Barcelona actualment té 7.480 pisos turístics registrats. Fa tres anys n'hi havia 2.680. La suspensió de llicències de Ciutat Vella, a través del pla d'usos, va fer que s'acabessin estenent per tots els districtes. Les zones afectades per la moratòria seran els punts on ha crescut més la quantitat. Se suspendran, doncs, les llicències a l'Eixample i als barris de Vila de Gràcia, Poblenou, Camp d'en Grassot i Gràcia Nova, Poble Sec, Sant Gervasi-Galvany, Putget-Farró, Clot-Camp de l'Arpa i als voltants de l'hospital de Sant Pau i de l'estació de Sants. "No estem en contra del turisme, però sí del descontrol i dels problemes que comporten els pisos turístics i albergs que no compleixen les regles", va explicar Alberto Fernández, que va presentar la iniciativa.

La intenció és que al llarg d'aquests sis mesos l'Ajuntament redacti un pla especial que permeti controlar la ubicació d'apartaments nous i inspeccionar els que ja hi ha per tal de frenar aquest fenomen a les zones que més en pateixen les conseqüències. Fernández Díaz va assegurar ahir que, al marge dels que funcionen de manera legal, és gairebé impossible saber la quantitat d'apartaments il·legals que hi ha a la ciutat. Una denúncia que més d'una vegada ha fet el Gremi d'Hotels de Barcelona perquè els considerar competència deslleial.

El nou pla especial, que es podria aprovar inicialment a començaments d'any, inclourà un grup d'inspecció que es podria externalitzar. "No pot ser que PISOS TURÍSTICS PER DISTRICTES un districte com l'Eixample només disposi de cinc inspectors per a totes les activitats", va dir Fernández Díaz. D'aquesta manera, també es podria sancionar o retirar llicències a aquells pisos turístics que provoquen més conflictes i que siguin reincidents. En aquest punt, el regidor va voler deixar clar que no tots els operadors funcionen impunement i la majoria fan les coses bé.

Què pot passar, un cop estigui redactat el pla d'usos i algú vulgui instal·lar una apartament turístic? En algunes zones es podria suspendre totalment la concessió de llicències, sobretot en aquells carrers que estiguin més saturats, com és el cas de l'entorn de la Sagrada Família. En d'altres, es podria obligar els apartaments turístics a ubicarse en un edifici destinat a aquesta finalitat. S'analitzarà cada zona i es buscarà la millor solució per garantir la convivència.

Actualment, per obrir un apartament turístic o un habitatge d'alta rendibilitat, com en diuen les immobiliàries -perquè donen molts més diners i en menys dies que els lloguers normals- només s'ha de comunicar a l'Ajuntament i pagar una taxa de 227 euros l'any.

En aquest sentit, el líder del PP va explicar hi ha moltes denúncies i queixes dels veïns que la Guàrdia Urbana no pot atendre. Així ho corrobora la portaveu de l'associació de veïns Eixample Sostenible, Charo Martínez, que explica que quan arriba el bon temps els problemes a les comunitats de veïns augmenten i no fan cas de les seves reclamacions. Per això es proposa, entre altres mesures, que els apartaments turístics tinguin un centre d'atenció telefònica, coordinat amb la Guàrdia Urbana, per centralitzar els problemes. Això aniria més enllà del telèfon de 24 hores de què han de disposar tots els apartaments turístics.

El pla també inclourà mecanismes per informar les comunitats de veïns que amb una simple modificació dels estatuts poden impedir la ubicació d'un pis turístic a la seva comunitat. Una altra mesura serà reclamar les competències sobre els albergs de joventut, que estan proliferant als carrers i que sorprenentment estan en mans del Consell Comarcal del Barcelonès.

FONT: Ajuntament de Barcelona LA VANGUARDIA

LA REGULACIÓ, SANCIONS i DENÚNCIES

Un pla especial controlarà l'activitat als barris afectats. La regulació podria externalitzar la inspecció de l'activitat. Un centre d'atenció telefònica coordinat amb la Guàrdia Urbana atendrà les queixes.

Un pacte entre CiU i el PP, que s'aprovarà avui, suspendrà llicències durant sis mesos als barris més visitats.

LVG 30-04-14 /La Vanguardia, Ed. Multiple/ Copyright Talleres de Imprenta, S.A. []Todos los derechos reservados - Distribuït per MyNews